woensdag 17 maart 2021

Progressieve katholieken ontevreden

Progressieve katholieken ontevreden


(Op 16-17 maart 2021 sprak Antwerps bisschop Bonny zich uit tegen de Vaticaanse mededeling dat het katholiek verbod op het homohuwelijk gehandhaafd zou worden.)


Bisschop Bonny is ongelukkig met het behoud door paus Franciscus van de aloude Kerkelijke leer inzake de seksuele moraal. Diens naam verwijst nochtans naar San Francisco, wereldhoofdstad van de onconventionele relaatsievormen. Hij is ook een pulpbreinige meeloper met links en met de islam; dat wel het vriendje van links is maar inzake seksuele moraal toch zijn oude normen hooghoudt. Hoe dan ook, hij handhaaft de leringen van Paulus, nergens weersproken door Jezus, en aansluitend bij de nog straffere verbodsbepalingen in het Oude Testament.

Arme bisschop Bonny, je stellingname is noch hier noch daar. Je kan gewoon uit de Kerk stappen, zoals ikzelf gedaan heb, om redenen die niets met persoonlijke onvrede over bv. Humane Vitae te maken hadden. Tegen dat ik oud genoeg was voor ongehuwd samenwonen ("in zonde leven"), had ik het geloof al enkele jaren achter mij gelaten en kon het standpunt van de Kerk me niet meer schelen.
Of alternatief kan je gewoon in de Kerk blijven en begin je je op de eeuwigheidaanspraken van het christendom te bezinnen. Als een leerstelsel van tweeduizend jaar geleden nog steeds geldig kan zijn, zou dat dan ook niet voor haar zedelijke leringen kunnen gelden? De menselijke natuur en zelfs de maatschappelijke omstandigheden zijn niet veranderd: ook de Romeins-Hellenistische samenleving had een ruime plaats voor een waaier aan seksuele zeden die de Kerk heel contrair veroordeelde. Op vele punten lopen bijbelse en heidense normen gelijk, maar in het onderhavige opzicht helemaal niet, en Paulus bleef hier trouw aan de Bijbel. Als hij ongelijk had, waarin had hij dan nog ongelijk? De verrijzenis? Waarom noem je je dan nog christen?
Voor behoudsgezinde katholieken kan een afvallige nog steeds eerbied opbrengen. Maar "progressieve katholieken", asjeblief zeg. Aggiornamento, met de tijdsgeest meegaan, is strijdig met elke openbaringsgodsdienst. Ten tijde van de openbaring heeft het Opperwezen, de eeuwigheid overschouwend, zonder enig ontzag voor eender welke tijdsgeest de definitief geldige boodschap gegeven, zo leert althans de Kerk die jij vertegenwoordigt. Stat crux dum volvitur terra.
Toegegeven, katholieken zijn geen protestanten. Jullie geloven dat de Kerk boven de Schrift staat, en dat de Heilige Geest jullie leidt, bv. bij elke pauskeuze. Als Hij een nieuwe marsrichting verordend heeft, willen we dat graag vernemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten